MIOKARD INFARKSIYASIDA LAKTATDEGIDROGENAZA FERMENTI TA’SIRI DINAMIKASI. - Akramova Amira Axrorovna; Ubaydullayeva Gulchehra Baxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya.Yurak-qon tomir kasalliklari va ateroskleroz dunyodagi nogironlik va o’limning bir xil sababi bo’lib qolmoqda. Eksperimental aterosklerozda qon tomir endoteliyasining qon tomir disfunktsiyasini va giperlipoproteinemiyani o’rganish. Tajriba chinchillaning o’rtacha vazni 2,5-3,0 kg bo’lgan 28 ta quyonda o’tkazildi. Preparatning ta’siri aniq va dinamikdir: birinchi 3 oy va birinchi dozadan keyin 1 oy. Olingan natijalar nazorat va buzilmagan guruhlar natijalari bilan solishtirildi. Xolesterinni uzoq muddatli qo’llash gipertrigliseridemiya rivojlanishi bilan birga keladi, uning ta’siri tajriba davomiyligiga bog’liq. Giperkolesterolemiyada endotelial disfunktsiyaning rivojlanishida endotelial azot oksidi sintezining pasayishi va uning faol radikallarining ko’payishi, past zichlikdagi lipoproteinlarning modifikatsiyasi va ularning qon tomir endoteliyasida cho’kishi muhim rol o’ynaydi.