GIPERXOLESTEROLEMİYADA NITRERGIK TIZIM DINAMIKASI. - Toshboev Feruz Nizomiddinovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Izoh Hozirgi vaqtda qon tomir endoteliysi yurak-qon tomir tizimining faoliyatida juda muhim rol o’ynashi aniqlandi. Qonning qon tomirlari devorlariga kirishiga to’sqinlik qiluvchi anatomik to’siq sifatida uning klassik tushunchasi sezilarli darajada kengaytirildi. NO NO sintazasining 3 ta izoformasi ta’sirida L-arginindan sintezlanadi : 2 ta konstitutsiyaviy - endotelial ( eNOS ) va neyronal ( eNOS) . ) , bitta induksiyali (makrofag, iNOS ). ENOS plazma membranasi endotelial hujayralar alveolalarida joylashgan ( lakunaga o’xshash). 50-1000 nm o’lchamdagi mikrositlar ), bu erda u kaveolin bilan bog’lanadi . 2,5% fosfor kislotasi ( Sigma , AQSh) va xona haroratida 10 daqiqa davomida inkubatsiya qilinadi. Yutish qiymati SF-46 spektrofotometrida (Rossiya) 546 nm to’lqin uzunligida o’lchandi . .Standart natriy nitrit sifatida (NaNO2 ) [ 3,7,8 ].