BOKS SPORTINING RIVOJLANISH BOSQICHLARI VA TURLARI. - Axmedjanov Shuxrat Boltaevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya. Boksni hamma davrlar sporti, deb atashadi. Uning rivojlanish tarixi besh daqg yildan ziyod davrga teng. Qo‘l jangi sport yakkakurashi sifatida jamiyat rivojlanishining ilk davrlarida paydo bo‘lgan bo‘lib, ko‘pgina xalqlar o‘rtasida turli xil ko‘rinishlarda tarqalgan edi. Aljir janubida topilgan qoya toshlardagi rasmlar Afrika xalqlarida boks mavjud bo‘lganligi to‘g‘risida guvohlik beradi.[1-2-3-4-6-8] Fir’avnlar sag‘analari devorlarida aks ettirilgan qo‘l jangi lavhalari shuni tasdiqlaydiki, ushbu yakkakurash turi qadimgi Misrda ham majud bo‘lgan Bizgacha Krit-Miken madaniyati davrining qo‘l jangi tasvirlari еtib kelgan .