PIRIMIDIN HALQASI ISHTIROKIDA SINTEZ VA PIRIMIDINNING BIOLOGIK FAOLLIGI - Xushnazarov Z.Sh; Toshboyev F.N; Izatullayev S.A (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Hozirgi kunda molekulasida azot geteroatomi saqlagan geterosiklik birikmalar qishloq xo’jaligi, tibbiyot va farmatsiyada keng qo’llaniladi. Ayniqsa pirrol, pirimidin, pteridin, purin, turli xil azollar shular jumlasidandir. Bu sinf birikmalaridagi azot geteroatomining molekulada joylashishiga qarab ular turli xil ko’pyoqlama reaksion qobiliyatlarni namoyon qilishadi. Buning natijasida inson organizmidagi turli xil fermentlar bilan bog’ hosil qilish kabi xususiyatlarni ko’rsatishadi. Kondensirlangan pirrolopirimidin-4-on hosilalari molekulasida pirrol halqasidan tashqari, pirimidin bo’lagida 1- va 3-holatdagi azot atomi, 4-uglerod atomidagi karbonil guruhi (C=O), ularga tutashgan polimetilen zanjirida uglerod atomlari mavjudligi sababli turfa xil reaksion markazlarga ega.