JAHON BOKSI: TARIXI, RIVOJI VA BUGUNGI KUNI - Ahmadjonov Shuhrat Boltaevich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Boks, o‘zining uzun tarixiga va global ahamiyatiga ega sport turi sifatida, dunyo bo‘ylab minglab sportchilarni o‘ziga jalb qilgan. Uning asosiy maqsadi – raqibni zarbalar yordamida yengish, jismoniy va ruhiy chidamlilikni namoyon qilish. Jahon boksi bugungi kunda nafaqat sport, balki xalqaro madaniyatning ajralmas qismiga aylangan. Boksning Tarixi va Rivoji Boksning tarixi juda qadimga borib taqaladi. Uning ildizlari miloddan avvalgi davrlarga, xususan, Yunoniston va Rim imperiyalariga borib taqaladi. Ajoyib, ammo jiddiy janglar o‘tkazish uchun jismoniy kuch va qobiliyat talab qilgan ushbu sport o‘zining jismoniy va ruhiy jihatlari bilan ajralib turadi. Qadimgi Yunonistondagi Boks Boksning asoslari qadimgi Yunoniston va Rimda yaratilgan.