TEMIR TANQISLIGI KAMQONLIGI BO’LGAN KO’KRAK YOSHIDAGI BOLALARDA O’TKIR ZOTILJAMDA ERITROTSITLAR TIZIMINING XUSUSIYATLARI - Jalilov Asliddin Xolmatovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Klinik va rentgenologik jihatdan tasdiqlangan o’tkir zotiljam bilan kasallangan 2 oydan 1 yoshgacha bo’lgan 20 bolada kasallik I darajali TTK fonida kechdi. Qabul qilingan tasnifga ko’ra [2,4] o’chog’li - asoratlanmagan, o’tkir zotiljam 14 bolada (70,0%), 5 bemorda (25%) segmental va segmental-birikkan 3, faqat 1 tasida kasallikning shifoxonadan tashqari turida asoratlanish qayd etilgan, bu 5% ni tashkil etgan [5,7,10]. O’tkir zotiljamning og’irligini baholashda toksikoz, umumiy holatning buzilishi, harorat, nafas olish tezligi (JSST ma’lumotlariga ko’ra), jigar kattalashishi, mushak tonusi, yurak tonlarining xususiyatlari va boshqalar hisobga olingan.