RESPUBLIKAMIZDA MUSTAQILLIKKACHA BO’LGAN DAVRDA TRANSPORT TARMOQLARINING RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI - Bebutova Rayxona (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O'zbekiston Respublikasining mustaqillikgacha bo'lgan  davrida  transport  tarmoqlarining  rivojlanish  xususiyatlari  tahlil  etiladi. Xususan,  20-asrning  o'rtalaridan  1991-yilgacha  bo'lgan  davrdagi  transport infratuzilmasi, uning ijtimoiy-iqtisodiy sharoitlari, nazorat tizimlari va xalqaro aloqalar bilan bog'liq o'zgarishlari ko'rib chiqiladi. Maqolada temir yo'l, avtomobil, havo va suv transporti tarmoqlari bilan bog'liq tarixiy ma'lumotlar va ularning o'zaro ta'siri tahlil qilinadi. Shuningdek, transport tarmoqlarining rivojlanishida O'zbekiston iqtisodiyoti va  aholisining  roli,  shuningdek,  Sovet  Ittifoqining  ta'siri  yoritiladi.  Ushbu  maqola transport tarmoqlarini rivojlantirishga bo'lgan ehtiyojlar, muammolar, hamda kelajak istiqbollari  haqida  ko'proq  ma'lumot  berishni  maqsad  qilgan.  Natijada,  ma'lum  bir davrda transport sohasida yuz bergan o'zgarishlar va ularning mamlakat taraqqiyotiga ta'siri muhokama qilinadi.