LEYKOZ KASALLIGINING SABABLARI, BELGILARI VA TEKSHIRISH USULLARI - Xudoyarova G.N; Turğunboyeva Nozima Shuhradjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mavzuning  dolzarbligi.  Leykoz  (leykoz,  leukosis  disease)  -  qon  yaratish tizimining  klonal  xavfli  (neoplastik)  kasalligi.  Leykozlar  etiologiyasiga  ko‘ra  bir-biridan  farq  qiladigan  kasalliklarning  keng  guruhini  o‘z  ichiga  oladi.  Leykozlarda sifatsiz  klon  ko‘mikning  yetilmagan  gemopoetik  hujayralaridan  ham,  yetilgan  va yetilgan  qon  hujayralaridan  ham  paydo  bo‘lishi  mumkin.  Oqqonda  kechadigan kamqonlik  holati  nafas  qoʻshilishiga  olib  kelishi  mumkin  chunki  oʻpka  yetarlicha kislorod olmaydi va shuning natijasida yaxshi ishlamaydi. Oqqon kasalligida qonda tronbasitlar  soni  keskin  kamayadi.  Shuningdek  qon  ivishi  bilan  bogʻliq  momolar tanadan koʻkarishlar paydo boʻlishiga olib keladi. Oqqon bilan kasallangan har yigirma bimorninig bittasida teri toshmalar kuzatiladi bu allirginga ham oʻxshashi mumkin. Shuningdek  toshma  turli  shakl  va  oʻlchamda  boʻlishi  mumkin.  Ammo  ularning umumiy jihati bir xil-tobora koʻpayib tananing katta qismini egallaydi.