O’ZBEKISTON RESPUBLIKASINING TRANSPORTI VA TASHQI IQTISODIY ALOQALARI - Oripov Behruz (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu  maqola O'zbekiston Respublikasining transport tizimi va uning tashqi iqtisodiy  aloqalardagi o'rni hamda  ahamiyatini tahlil  qiladi. Maqolada O'zbekiston transport infratuzilmasining hozirgi holati, mavjud muammolar va ularni hal  etish  yo'llari  ko'rib  chiqiladi.  Shuningdek,  mamlakatning  asosiy  transport yo'nalishlari,  tranzit  salohiyati  va  uni  oshirish  imkoniyatlari  o'rganiladi.Maqolada O'zbekistonning tashqi savdo aloqalari geografiyasi, eksport va import tarkibi hamda transport  xarajatlarining  savdo  samaradorligiga  ta'siri  tahlil  etiladi.  Transport logistikasini  rivojlantirish,  bojxona  tartib-taomillarini  soddalashtirish  va  xalqaro transport  koridorlarida  ishtirok  etishning  tashqi  iqtisodiy  faoliyatga  ta'siri baholanadi.Tadqiqot  natijalari  O'zbekistonning  transport  tizimini  modernizatsiya qilish,  logistika  xizmatlarini  takomillashtirish  va  transport  infratuzilmasini rivojlantirish orqali tashqi iqtisodiy aloqalarni kengaytirish imkoniyatlarini ko'rsatadi