NOANIQLIK VA RISK SHAROITIDA QISHLOQ XO’JALIGI KORXONALARINING MOLIYAVIY MENEJMENT SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Esanov Nurbek Oybek o'g'li (TADQIQOTLAR, 2025)
Kirish Mamlakatimiz  iqtisodiyotida  qishloq  xo‘jaligi  tarmog‘ining  ahamiyati  juda katta.  Chunki  respublikamiz  abolisining  yarmi  qishloq  joylarda  istiqomat  qiladi  va ulaming  turmush  farovonligi  mazkur  tarmoq  rivoji  bilan  uzviy  bog‘liqdir.  Bundan tashqari mamlakatimiz yalpi ichki mahsuloti va valyuta tushumi tarkibida ham qishloq xo‘jaligi tarmog‘i sezilarli salmoqqa ega. Qishloq xo‘jaligi tarmog‘i aholini oziq-ovqat mahsulotlari bilan hamda sanoatning ayrim sohalarini xomashyo bilan ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Endilikda aholi soni va ehtiyojlarining o‘sishi hamda qayta ishlash  sanoati  quvvatlarining  yuksalishi  qishloq  xo‘jalik  mahsulotlari  yetishtirish hajmini yanada ko‘paytirishni obyektiv ravishda taqozo etmoqda. Shuning uchun ham ushbu tarmoqni rivojlantirish va samaradorligini oshirish dolzarb hisoblanadi. Biroq, qishloq xo‘jaligi korxonalari o‘z faoliyati davomida ko‘plab noaniq va riskli vaziyatlar bilan robaro keladi. Qishloq xo‘jaligida  moliyaviy tavakkalchilikni boshqarish  fermer  xo‘jaligining  barqaror  o‘sishini  ta’minlash  uchun  asosiy  vosita hisoblanadi.