DNK EKSPERTIZASI OTKAZISHDA BIOLOGIK IZLARINING AHAMIYATI - Haydarov Ilhom; Oribjonov Saidbek Obro’yjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya   DNK ekspetizasi jinoyatlarni ochish va ularni tergov qilishda muhim rol o’ynaydi. Bu  sohada  dnk  ekspetizasi,  ya'ni  identifikatsiya  va  individualizatsiya  uchun ishlatiladigan biologik belgilar, juda muhim ahamiyatga ega. biologik izlarining dnk ekspertizadagi roli, ayniqsa, aybdor shaxsni aniqlashda, jinoyatga aloqador shaxslarni tasvirlashda va tasodifiy yoki maqsadli huquqbuzarliklarni o‘rganishda katta ahamiyat kasb etadi. biologik izlari odatda eng aniq va o‘ziga xos biologik belgilardan biri bo‘lib, bu ekspertiza turining jinoyatlarni tergov qilishda qo‘llanilishi juda samarali va aniq natijalarga  olib  keladi.  Dnk  yekspertizasining  o‘ziga  xos  xususiyatlaridan  biri shundaki, har bir insonning bilogik belgilari boshqa shaxslarning bialogik belgilaridan sezilarli darajada farq qiladi. Shuning uchun biologik izlar jinoyat joylarida qoldirilgan izlar sifatida, har bir insonni ajratishga yordam beradigan juda aniq bir vosita sifatida ishlatiladi. Dnk ekspertizasi o‘tkazish, asosan, jinoyatchilikni identifikatsiyalashda va jinoyatchining ishtirokini tasdiqlashda samarali hisoblanadi. Jinoyat joyidan topilgan boshqa biologik izlar (masalan, qon yoki soch izlari) ekspertizada ishlatiladi. Ular, masalan,  huquq-tartibot  organlari  tomonidan  tergov  olib  borilayotgan  jinoyatning o‘ziga xos xususiyatlarini aniqlashga yordam beradi. Biologik izlari bilan bog‘liq dnk ekspertizalar,    jinoyatni  sodir  etish  vaqtida  shaxsning  holatini  yoki  maqsadlarini aniqlashga yordam berishi mumkin.