NEMRUT TOG‘I –QADIMIY SIVILIZATSIYALARNING UCHRASHGAN MASKANI - Mushtariybegim Xolmirzayeva; I. Xudoynazarov (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Nemrut tog‘i va undagi diniy hamda madaniy ahamiyatga  ega  bo‘lgan  ulkan  xudolar  va  hayvonlar  haykallari  haqida  so‘z  boradi. Miloddan avvalgi davrlarga oid ushbu yodgorliklar qadimiy Kommagene qirolligiga tegishli bo‘lib, sharq va g‘arb madaniyatini birlashtiruvchi tarixiy meros hisoblanadi. Haykallar sharq va g‘arbiy terrasalarda joylashgan bo‘lib, ular diniy marosimlar uchun mo‘ljallangan. Maqolada Levkodike, Ahura Mazda-Zeus, Mitra-Apollon, Artagnes-Herakles  kabi  mifologik  obrazlarning  ramziy  ma’nolari  ham  yoritilgan.  Ushbu yodgorliklar qadimiy yunon va fors madaniyatlarining uyg‘unligini aks ettiradi.