TALABALAR ORASIDA UYQU BUZILISHINING KOGNITIV FAOLIYATGA TA’SIRI - Boymurodova N.CH; Asqarova I.B; Qosimova H.J (TADQIQOTLAR, 2025)
Annatatsiya. Talabalar orasida uyqu buzilishining kognitiv faoliyatga tas’irini o’rganish uchun statistik tahlil o'tkazildi. Uyqu shubhasiz inson tanasining to’g’ri va meyorida ishlashi uchun eng muhim fiziologik faoliyatlardan biridir. Uyquning yetarli bo’lmasligi  yurak  qon  tomir  kasalliklari,  neyrokognitiv  funksiya,  psixologik kasalliklar,  metobolik  anomaliyalar  va  akademik  ko’rsatkichlarga  salbiy  ta’sir ko’rsatadi.Kognitiv faoliyat bu- xotira, aqliy faaoliyat va boshqa kognitiv funksiyalar hisoblanadi. Maqolada aynan uyqu yetishmovchiligining kognitiv faoliyatga ta’sirini tibbiyot talabalari o’rtasida ko’rib chiqilgan.Natijalarga ko’ra uyqu buzilishi talabalar kognitiv faoliyatiga salbiy ta’sir ko’rsatishi aniqlangan.