BOSIMLI SUV TASHLOVCHILARDA OCHIQ OQIMLARNING O‘Z- O‘ZIDAN AERATSIYASINI MODELLASHTIRISH - Ziyamuxammedova U.A; Musurmonov S.O‘; Abdurahmonova F.Sh. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Suyuqlik va gaz oqimlari orasidagi tashqi chegara sohalarining mavjudligi  ko‘rib  chiqilgan  bo‘lib,  bu  joylarda  tez-tez  gaz  alohida  qo‘shimchalar shaklida  suyuqlik  ichiga  tortilib,  uning  oqim  xususiyatlarini  sezilarli  darajada o‘zgartiradi. Gazning oqimga jalb qilinishi ijobiy natijalarga olib kelishi (oqimlarning chegaralarga  ta’siri  intensivligini  kamaytirish,  tabiiy  suv  havzalarida  suv  sifatini yaxshilash, texnologik apparatlarda reaktsiyalarning samarali o‘tishini ta’minlash) va salbiy  oqibatlarga  olib  kelishi  (oqimlar  hajmining  oshishi,  suv  tashlash  tizimlari o‘tkazuvchanligining  kamayishi,  mexanik  uskunalarning  ish  barqarorligining pasayishi,  yadroviy  reaktorlarning  faol  zonalarida  issiqlik  almashinuvining yomonlashuvi) kabi jihatlardan tahlil qilingan.