INSON NUTQIY FAOLIYATINING PSIXOLOGIK VA LINGVISTIK JIHATLARINI TAHLIL ETISH MASALALARI - Gulrux Babayeva Namazovna; Xoliqova Dilshoda Uralovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiyaː  Psixolingvistika  nutqning  shakllanishi  va  uni  idrok  etish qonuniyatlari haqidagi fan bo‘lib, u nutqni shakllantirish jarayonlarini, shuningdek, uni til  tizimiga  muvofiq  ravishda  idrok  etish  masalasini  o‘rganadi.  Chunki  psixik jarayonlar: sezgi, idrok, xotira, tafakkur, xayol, nutq, diqqat kabilarning barchasi o‘zga tilni  o‘rganishda,  nutq  shakllanishida  asosiy  faoliyat  hisoblanadi.  Shuning  uchun psixolingvistika nafaqat so‘zlarni tushunish, idrok etish, ona tilini o‘rganilayotgan chet tilga ijobiy va salbiy ta’sirini o‘rganadi, balki o‘quvchining ruhiy olami, mashg‘ulotlar jarayonida  til  o‘rganishga  qiziqishi,  ko‘nikmalar  integratsiyasidagi  qiyinchilaklari bilan ham shug‘ullanadi.