ARDUINO VA INFRAQIZIL SENSORLAR ASOSIDAGI AVTONOM CHIZIQQA ERGASHUVCHI ROBOT - Ziyamuxammedova U.A; Turobjonov S.B; Djaxangerov T.S (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Arduino Uno mikrokontrolleridan foydalangan holda avtonom chiziqqa ergashuvchi robotning dizayni, ishlab chiqilishi va baholanishi batafsil yoritilgan. Robot oldindan belgilangan chiziq bo‘ylab harakatlanadi; bunda u yo‘lni  aniqlash  uchun  infraqizil  (IR)  sensorlardan  va  motorlarni  boshqarish  uchun proporsional-integral-differentsial (PID) nazorat algoritmidan foydalanadi. Robotning apparat  qismi  Arduino  Uno,  IR  sensorlar,  doimiy  tok  (DC)  motorlari  va  ixcham shassisga o‘rnatilgan L298N motor drayveridan iborat. Arduino IDE muhitida ishlab chiqilgan  dasturiy  ta’minot  sensor  ma’lumotlarini  qayta  ishlaydi,  robotning belgilangan  yo‘l  va  joriy  holati  o‘rtasidagi  xatolikni  hisoblaydi  va  PID  algoritmi yordamida  uni  minimallashtiradi.  Turli  yo‘l  shakllarida  o‘tkazilgan  keng  qamrovli tajribalar robotning chiziq bo‘ylab harakatlanishda yuqori aniqlik va barqarorlikka ega ekanligini  ko‘rsatdi.  PID  kontrolleri  tomonidan  motor  tezliklarining  dinamik moslanishi robotga murakkab yo‘nalishlarni samarali bosib o‘tishga imkon berdi va an’anaviy  chegaraviy  usullarga  nisbatan  ustunlikni  namoyish  etdi.  Ushbu  tadqiqot robotning  avtomatlashtirilgan  boshqaruvli  transport  vositalari  (AGV),  sanoat avtomatizatsiyasi va ta’limiy vositalardagi qo‘llanilish imkoniyatlarini yoritib beradi. Tadqiqot natijalari chiziq bo‘ylab harakatlanuvchi robotlar samaradorligini oshirishda PID  boshqaruv  tizimining  yuqori  samara  berishini  tasdiqlaydi  va  bu  yo‘nalishda kelgusidagi innovatsiyalar uchun zamin yaratadi.