KULOLCHILIKDA LAGANLARGA NAQSH KOMPOZITSIYASINI TUSHURISH - Jamoldinova Ziynatxon Adihamjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  o‘zbek  xalq  amaliy  san’atining  muhim tarmoqlaridan biri – kulolchilik, ayniqsa laganlarga naqsh kompozitsiyasi tushurish san’ati tahlil qilinadi. Lagan bezaklarining tarixiy ildizlari, estetik mezonlari, naqsh kompozitsiyasining  turlari,  ularning  ma’nodagi  ramziyligi  va  hozirgi  zamon yondashuvlari  o‘rganiladi.  Shuningdek,  maqolada  naqshlar  orqali  ifodalanuvchi ma’naviy qadriyatlar, milliy o‘zlikni anglash va badiiy didning shakllanishidagi roli haqida fikr yuritiladi.