MAKTAB MUHITINING O‘SMIR PSIXOLOGIYASIGA TA’SIRI. MAKTABDAGI MUHIT, O‘QITUVCHILAR BILAN MUNOSABATLAR VA AKADEMIK MUVAFFAQIYAT - Abduraimova Hulkaroy Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada maktab muhitidagi o‘smir shaxsining psixologik rivojlanishiga  va  ularning  akademik  muvaffaqiyatiga  bo‘lgan  ta’siri  tahlil  qilingan. O‘smirlik – bu inson hayotida shaxs sifatida shakllanish, o‘z-o‘zini anglash va ijtimoiy rollarni  egallash  davridir.  Maktab  bu  jarayonning  asosiy  ijtimoiy  maydonidir. Maqolada  maktab  muhitida  o‘quvchining  ruhiy  holati,  o‘ziga  bo‘lgan  ishonchi, motivatsiyasi hamda bilimga intilishi bilan bog‘liq bo‘lgan bevosita va o‘zaro omillari ko‘rib  chiqiladi.  Xususan,  o‘qituvchilar  bilan  samimiy,  ishonchli  munosabat, tengdoshlar  orasidagi  ijtimoiy  qo‘llab-quvvatlash  va  individual  yondashuv o‘quvchilarning muvaffaqiyatli o‘qishi va barqaror psixologik rivojlanishi uchun hal qiluvchi omillar ekani ilmiy va amaliy jihatdan asoslab berilgan.