INGLIZ ADABIYOTLARIDA JO‘JI ULUSINING O‘RGANILISHI - Xoliqov Jasurbek Xakimjon o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ingliz  adabiyotlarida  Jo‘ji  ulusining  tarixiy o‘rganilishi  chuqur  tahlil  qilinadi.  Asosiy  e’tibor  G‘arb  tarixchilari  va tadqiqotchilarining Jo‘ji ulusi haqida yozgan asarlariga qaratiladi. Maqolada Jo‘ji ulusining siyosiy, iqtisodiy va madaniy hayoti ingliz tilidagi manbalar asosida keng yoritilib, uning tarixdagi o‘rni va Yevropa bilan aloqalari qanday talqin etilganligi aniqlanadi.  Tadqiqotda  ingliz  tilidagi  muhim  ilmiy  maqolalar,  monografiyalar  va tarixiy asarlar asosida muhokama yuritiladi. Shu bilan birga, Jo‘ji ulusining o‘ziga xosligi,  uning  Chingizxon  saltanatidagi  roli,  keyinchalik  mustaqil  siyosiy  tuzilma sifatida  shakllanishi,  diniy  omillar  va  xalqaro  diplomatik  munosabatlari  ingliz tadqiqotchilari nigohida qanday yoritilganiga e’tibor qaratiladi.