TOG‘AY MUROD ASARLARIDA QO‘LLANILGAN LEKSIK BIRLIKLARNING MA’NO TAHLILINI ANTROPOSENTRIK YONDASHUV ASOSIDA O‘RGANISH - Niyozmetov Bunyodbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu  maqolada Tog'ay Murodning "Otamdan qolgan dalalar" romani  leksik  birliklarining  antroposentrik  yondashuv  asosida  ma'no  tahlili  orqali o'rganiladi. Tadqiqotda asarda milliy ruh, qadimiy an'analar, tabiat va inson o'rtasidagi uzviy  bog'liqlik,  shuningdek,  mustamlakachilikka  qarshi  kurash  va  yurtparvarlik g'oyalari tahlil qilinadi. Muallifning o'ziga xos badiiy uslubi, xalqona iboralari va tabiat tasvirlari  orqali  xalqning  milliy  mentaliteti,  tarixiy  dardi  va  erkinlik  kurashi  aks ettirilishi  ko'rsatib  beriladi.  Maqolada  semantik,  diskursiv,  korpus  lingvistikasi, komponent, psixolingvistik, qiyosiy-tarixiy, rang va simbolika tahlili kabi metodlardan foydalanilgan. Tadqiqot natijalari Tog'ay Murodning asari o'zbek adabiyotida milliy ruh va qadimiy an'analarni ifodalashda muhim o'rin tutishini ko'rsatadi.