VEKTORLI VA RASTRLI GRAFIKADA ISHLOVCHI DASTURLAR VA ULARNI QO‘LLANISH SOHALARI - Mirzaakbarov Dilshodbek Dovlatboyevich; Musojonova Zilola Doniyorjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Maqolada  zamonaviy  grafik  dizayn  texnologiyalarining  asosiy yo‘nalishlari bo‘lgan vektorli va rastrli grafikalar, ularda ishlovchi dasturiy vositalar hamda  ularning  qo‘llanish  sohalari  tizimli  ravishda  o‘rganiladi.  Vektorli  grafika matematik formulalarga asoslangan holda grafik elementlarni aniqlik bilan ifodalash imkonini berishi tufayli, u asosan logotiplar, grafik identifikatsiya, texnik chizmalar va chizmalar tayyorlashda qo‘llaniladi. Rastrli grafika esa piksel asosidagi tuzilishga ega bo‘lib, murakkab rang o‘tishlari, foto tahrirlash va realistik effektlar yaratishda keng qo‘llanadi. Maqolada Adobe Illustrator, CorelDRAW, Inkscape kabi vektorli grafik muharrirlar, hamda Adobe Photoshop, GIMP, Krita kabi rastrli muharrirlarning texnik imkoniyatlari,  afzallik  va  kamchiliklari,  ularning  zamonaviy  dizayn,  nashriyot  ishi, multimedia sanoati, arxitektura va muhandislik grafikasi kabi sohalardagi o‘rni ilmiy yondashuv asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada grafik axborotning samarali uzatilishi va vizual kommunikatsiyaning sifat darajasini belgilovchi omillar ham tahlil etilib, ularning  turli sohalarda qanday  rol  o‘ynashi asosli dalillar bilan ko‘rsatiladi. Ushbu tadqiqot grafik dizayn, raqamli san’at va axborot texnologiyalari sohasida tahsil olayotgan  talabalar,  tadqiqotchilar  va  amaliyotchilar  uchun  nazariy  va  amaliy ahamiyatga ega bo‘lgan muhim manba sifatida tavsiya etiladi.