SADRIDDIN AYNIYNING ASARLARIDA BUXORO AMIRLIGINING TA`LIM TIZIMI VA MADRASALAR TA`LIMINING YORITILISHI - Ramazonova Nilufar Nurali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  Sadriddin  Ayniyning  “Esdaliklar”  asari  asosida  Buxoro amirligi  davridagi  madrasalar  faoliyati,  ularning  tashqi  va  ichki  tuzilishi,  ta’lim mazmuni hamda talabalar hayoti tahlil qilinadi. Muallif o‘z asarida madrasalardagi ijtimoiy-iqtisodiy  tengsizlik,  ta’limdagi  eskilik,  darslarning  shakllanmasligi  va madrasa  tizimidagi  rasmiyatchilik  kabi  muammolarni  tanqidiy  yondashuvda  ochib bergan. Maqolada aynan shu jihatlar asosida Buxoro madrasalarining tarixiy o‘rni va ularning inqirozga yuz tutish sabablari o‘rganiladi. Sadriddin Ayniyning realistik va kuzatuvchan yondashuvi orqali o‘sha davr jamiyatidagi ijtimoiy-tarixiy muammolar va ta’lim  tizimining  zaif  tomonlari  yoritiladi.  Tadqiqot  Buxoro  madrasalari  tarixini zamonaviy nuqtai nazardan qayta ko‘rib chiqish imkonini beradi hamda o‘sha davrdagi ilmiy-ma’naviy hayot tafsilotlarini ochib beradi.