XX-XXI ASR SIYOSIY VA IJTIMOIY VOQEALARINI TARIX DARSLARIDA BADIIY ASARLAR TAHLILI ORQALI YORITISH (JORJ ORUELLNING “1984” VA CHO‘LPONNING “KECHA VA KUNDUZ” ASARLARI MISOLIDA) - Faniya Axmedshina Abzalovna; Akbutayeva Nafisa Bozarovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  umumta’lim  maktablarida  tarix  darslarini zamonaviy  pedagogik  yondashuvlar  asosida  samarali  tashkil  etish  masalalari yoritilgan. Xususan, XX–XXI asrlar siyosiy voqealari va ijtimoiy muammolarini tahlil qilishda badiiy adabiyotlardan foydalanishning metodik imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Jorj Oruellning “1984” romani va Abdulhamid Cho‘lponning “Kecha va kunduz” asari misolida  tarixiy  jarayonlar  hamda  davr  ruhi  o‘quvchilarga  yanada  ta’sirchan  va tushunarli tarzda yetkazish yo‘llari tahlil qilinadi. Bunday yondashuv o‘quvchilarda tanqidiy fikrlashni rivojlantirish, tarixiy tafakkurni shakllantirish, o‘tmish va hozirgi davr  o‘rtasida  bog‘liqlikni  ko‘ra  olish,  shuningdek,  ijtimoiy-siyosiy  ongni mustahkamlashga xizmat qiladi.