FONETIK USLUBIYAT - G’ofurova Dilyora Davlatjonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqola  fonetik  uslubiyatning  asosiy  konsepsiyalari,  uning tilshunoslikdagi  o‘rni  va  ahamiyatiga  bag‘ishlanadi.  Fonetik  uslubiyat,  asosan, nutqning  tovush  strukturasini  o‘rganadigan,  til  va  uning  turli  uslublarini  fonetik jihatdan  tahlil  qiladigan  fan  bo‘lib,  tilshunoslikning  muhim  bo‘limlaridan  biridir. Maqolada fonetik uslubiyatning rivojlanish jarayoni, uning asosiy prinsiplari, nutqdagi tovushlar  va  ularning  uslubiy  shakllari  haqida  batafsil  ma'lumot  berilgan. Uslubiyatning  fonetik  jihatlari,  ya’ni  tovushlar,  intonatsiya,  aksent,  vokal  va  sonor tovushlarning ma’nolarga ta’siri kabi elementlar tahlil qilinadi. Shuningdek, fonetik uslubiyatning  tillarning  leksik  va  grammatik  tizimiga  qanday  ta’sir  ko‘rsatishi, ularning ayrim so‘zlar va iboralardagi ijobiy yoki salbiy ta’siri bilan qanday bog‘liq ekanligi haqida fikrlar bildiriladi. Uslubiyatni fonetik nuqtai nazardan tushunish, tilni samarali ishlatishda, nutq va yozuvda maqsadli kommunikatsiya yaratishda ahamiyatli ekanligi ko‘rsatiladi. Maqola davomida fonetik uslubiyatning asosiy tamoyillari, uning fonetik elementlar bilan qanday bog‘lanishi, o‘zbek tilidagi fonetik xususiyatlar hamda zamonaviy adabiyotlarda bu sohaning qo‘llanilishiga oid ko‘plab misollar keltiriladi.