INSONIYATNING TARIXIY RIVOJLANISHIDA MATRIARXAT DAVRI - Saydullayeva Aynura Jiyenbay qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  insoniyat  tarixining  ibtidoiy  davrlarida  mavjud  bo‘lgan matriarxat  jamiyat  tuzilmasi,  uning  shakllanish  sabablari,  ijtimoiy  va  madaniy hayotdagi o‘rni tahlil qilinadi. Matriarxat davrida ayollarning urug‘ boshqaruvidagi yetakchilik roli, ona urug‘i tizimi, mulk munosabatlari va diniy e’tiqodlar bilan bog‘liq jihatlar  ilmiy  manbalar  asosida  yoritilgan.  Shuningdek,  bu  davrning  arxeologik  va etnografik dalillar orqali tasdiqlangan holatlari ham ko‘rib chiqiladi. Maqola tarixiy jarayonlarning mantiqiy izchilligida matriarxatning ahamiyatini ochib beradi.