IX-XII ASRLARDA ILM-FAN VA MADANIYATNING YUKSALISHI – DINIY-HUQUQIY ILM RIVOJI - Saydullayeva Aynura Jiyenbay qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur  maqolada  IX–XII  asrlar  oralig‘ida  musulmon  dunyosida  yuz  bergan ilm-fan va madaniyatning yuksalishi jarayonlari, ayniqsa diniy-huquqiy tafakkur rivoji tahlil  qilinadi.  Ushbu  davrda  Qur’on  va  hadis  ilmlari,  fiqh,  kalom,  tafsir  kabi sohalarning  chuqurlashgani,  shuningdek,  Abu  Hanifa,  Imom  al-Shofe’iy,  Imom  al-G‘azzoliy, Imom Buxoriy kabi mutafakkirlarning hissasi yoritiladi. Maqolada ilmiy maktablar,  madrasalar  va  ulamolar  faoliyati  asosida  islomiy  huquq  tizimining shakllanishi  va  jamiyat  hayotidagi  o  ‘rni  ko  ‘rib  chiqiladi.  Shuningdek,  diniy bilimlarning falsafa, mantiq, adabiyot kabi dunyoviy fanlar bilan uyg ‘unlashuvi ham tahlil etiladi.