GLOBALLASHUV JARAYONLARIDA FALSAFANI OʻRNI - Tolipov Xushnudbek (TADQIQOTLAR, 2025)
Anatatsiya:  Ushbu  maqolada  globallashuv  jarayonining  jamiyat,  tafakkur  va ma'naviyatga ko‘rsatgan ta’siri falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Globallashuv – bu faqat iqtisodiy yoki texnologik hodisa emas, balki insoniyat tafakkurining yangi bosqichga  o‘tishini  talab  qiladigan  murakkab  falsafiy  jarayondir.  Falsafa  esa  bu jarayonda yo‘nalish beruvchi ichki kompas, jamiyatlar va shaxslar uchun qadriyatlar mezoni  sifatida  namoyon  bo‘ladi.  Maqolada  falsafaning  globallashuv  davridagi vazifalari,  insoniyatning  umumiy  ruhiy  holatini  anglashdagi  ro‘li  va  yangi dunyoqarashlar  shakllanishiga  qo‘shayotgan  hissasi  chuqur  tahlil  qilingan. Shuningdek, mahalliy va umuminsoniy qadriyatlar o‘rtasidagi muvozanatni saqlashda falsafaning ahamiyati alohida oʻrin tutadi.