NERV TO’QIMASI - To’xtasinov Ibrohimjon Bahodirjon o’g’li; Soatova Feruza Bahodirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur  ishda  nerv  tóqimasi  organizmning  axborotni  qabul  qilish,  uni  qayta ishlash  va  javob  reaktsiyalarini  shakllantirishdagi  asosiy  roli  o‘rganiladi.  Nerv tóqimasining  tarkibiy  qismlari  —  neyronlar  va  neyroglial  hujayralar  tuzilishi  va ularning o‘ziga xos funksiyalari batafsil tahlil etilgan. Neyronlar o‘rtasidagi sinaptik aloqalar  va  impulslarning  elektroximik  mexanizmlari  ilmiy  asosda  bayon  qilingan. Markaziy va periferik nerv tizimi tuzilishi va funksional o‘zaro aloqalari, shuningdek, nerv tóqimasining normal va patologik holatlari yoritilgan. Ishda nerv tóqimasining organizm  hayotiy  faoliyatini  boshqarishdagi  biologik  va  klinik  ahamiyati  alohida ta'kidlangan.  Ushbu  material  talabalarga  va  mutaxassislarga  nerv  tizimi  faoliyatini chuqur tushunishda nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.