KO’ZI OJIZLAR UCHUN KITOB O’QISHNING USLUB VA VOSITALARI - Sirojiddinov Jaloliddin Sharofiddin o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ko‘zi  ojizlar  uchun  kitob  o‘qishning  mavjud uslub  va  vositalari  keng  yoritilgan.  Muallif  kitobxonlik  madaniyatining  barcha qatlamlar uchun barobar bo‘lishi zarurligini ta’kidlab, ayniqsa imkoniyati cheklangan fuqarolarning,  xususan,  ko‘zi  ojizlarning  elektron  adabiyotlardan  qanday foydalanishini tahlil qiladi. Maqolada brayl yozuvi, og‘zaki o‘qish, gapiruvchi kitoblar, zamonaviy ekran o‘quvchi dasturlar (NVDA, Jaws, TalkBack, va boshqalar), matnni ovozga  aylantiruvchi  servislar  va  audio  gadjetlar  orqali  kitoblarga  kirish  yo‘llari ko‘rsatilgan.  Shuningdek,  elektron  adabiyotlar  formatlari  va  ularning  qulaylik-nuqsanlari tahlil qilinadi. Muallif xalqaro tajriba, texnologik imkoniyatlar va mavjud to‘siqlarni chuqur yoritib, ko‘zi ojizlarning bilim olish huquqini ta’minlash yo‘llariga ilmiy asosda yondashadi.