LEYSHMANIOZ KASALLIGINING TARQALISHI VA IQLIM O'ZGARISHINING UNGA TA'SIRI. - Ismoilov Diyorbek Shahobiddin o`g`li; Xamidov Mehroj Elmurot o`g`li; Sharipova Farida Salimdjanovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Bu  maqolada  leyshmanioz  kasalligining  tarqalishiga  iqlim o'zgarishining  qanday  ta'sir  qilishini  tahlil  qilish  maqsad  qilingan.  Leyshmanioz, Parazitik  kasalliklar  orasida  keng  tarqalgan  bo'lib,  odamlar  va  hayvonlar  orasida maxsus tashuvchisi (iskabtoparlar) orqali tarqaladi. Boshqa invazion kasalliklar kabi, leyshmaniozning  tarqalishi  va  yuqoridagi  kasalliklarning  sodir  bo'lishi  iqlim sharoitlariga  bog'liqdir.  O'zgaruvchan  iqlim,  ayniqsa,  harorat,  yog'ingarchilik,  va sharoitlarning o'zgarishi bu kasallikning tashuvchisi va patogenlarini yangi hududlarga olib keladi. Maqolada, leyshmanioz kasalligining tarqalishini o'zgartiruvchi iqlim omillari (masalan,  haroratning  ko'tarilishi,  yog'ingarchilik  miqdorining  o'zgarishi  va  toza suvning kamayishi) o'rganiladi. Shuningdek, leyshmaniozning ekologik o'zgarishlar va odamlar  hayotiga  ta'siri  haqida  tahlil  qilinadi.  Maqola  iqlim  o'zgarishining leyshmaniozga  ta'sirini  tushunish  orqali,  uning  profilaktika  va  davolash  usullarini takomillashtirishga yordam berishga qaratilgan. Maqolada leyshmaniozning tarqalishini oldini olish uchun zarur bo'lgan sanitar-gigienik chora-tadbirlar va profilaktika strategiyalariga ham e'tibor qaratilgan. Bunda, global va mahalliy darajadagi ekologik tadbirlar, kasallik tarqalishini kamaytirishga qaratilgan  samarali  choralar  hamda  iqlim  o'zgarishiga  qarshi  kurashish  bo'yicha tadqiqotlar tahlil qilinadi. Umuman olganda, ushbu maqola leyshmaniozning ekologik, iqlim va sog'liqni saqlash jihatlari bilan bog'liq muammolarni muhokama qiladi va bu kasallikning oldini olish va davolashda iqlim omillarining ahamiyatini tushunishga yordam beradi.