TAʼLIM TARBIYA JARAYONIDA ILMIY VA UMUMMADANIY DUNYOQARASHNI SHAKLLANTIRISH. - Mahammadova Ozodaxon Sadriddin qizi; Kadirova Omadxon Sobirjonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada taʼlim va tarbiya jarayonida ilmiy umummadaniy dunyoqarashni shakllantirish bugungi  kunda  muhim  ahamiyatga  ega. Dunyoqarash, odamlarning atrof-muhit, inson, jamiyat va tabiat haqidagi tushunchalari, qarashlari va qiymatlari  tizimidir.  Taʼlim  jarayonida  ilmiy  va  umummadaniy  dunyoqarashni shakllantirish orqali yosh avlodning dunyo haqidagi bilimlarini kengaytirish, ularning mantiqiy fikrlash, tahlil qilish va baholash qobiliyatlarini rivojlantirish, shuningdek, jamiyatda  o‘z  o‘rnini  topish  uchun  zarur  ko‘nikmalarni  egallashiga  yordam beradi.Ilmiy  dunyoqarash,  insonni  ilm-fan,  texnika  va  falsafaning  yutuqlari  bilan tanishtirib, ularni amaliyotda qo‘llashga o‘rgatadi. Umummadaniy dunyoqarash esa shaxsning  ma’naviy,  madaniy  va  ijtimoiy  qadriyatlarni  anglab  etishi  va  ularga asoslanib  harakat  qilishini  ta’minlaydi.  Shuning  uchun  taʼlim  jarayonida  ilmiy  va umummadaniy dunyoqarashni shakllantirishda integratsiyalangan yondashuv zarur, bu o‘z  navbatida  shaxsning  dunyoqarashini  kengaytirib,  jamiyatda  muvozanatli, maʼnaviyatli  va  bilimdon  avlodni  tarbiyalashga  yordam  Bundan  tashqari  maqolada mifologik  dunyoqarash,  falsafiy,  diniy  dunyoqarash  hamda  milliy  ong  va  mafkura tushunchalari yoritib oʻtilgan.