NOKARIYOZ KASALLIKLAR VA YOSHGA OID O'ZGARISHLAR - :Berdiyeva Shaxnoz Qurbonniyoz qizi; Yo'ldosheva Madina Azamat qizi; Sotiboldiyev Ozodbek Latifjon og’li (TADQIQOTLAR, 2025)
O'zbek  tilida  annotatsiya:  Nokariyoz  kasalliklar,  organizmda  yuzaga keladigan ayrim patologik o'zgarishlar natijasida tishlarda paydo bo'ladigan turli xil kasalliklar guruhini ifodalaydi. Bu kasalliklar orasida eng keng tarqalganlaridan biri tishlarning  kariesi  hisoblanadi.  Karies,  tish  emalini  yemirib,  tishning  chuqur qatlamlariga ta'sir ko'rsatadi va og'iz bo'shlig'ida bakteriyalar o'sishini rag'batlantiradi. Nokariyoz kasalliklari nafaqat yoshi kattalarda, balki yosh bolalar va o'smirlar orasida ham  kuzatiladi.  Yoshga  oid o'zgarishlar,  ayniqsa, 50-60  yoshgacha  bo'lgan  davrda, tishlarda kariesning rivojlanishiga olib keladigan omillardan biridir. Yoshi kattaroq odamlarning immun tizimi zaiflashadi va tishlarning tuzilishi, emali yomonlashadi, bu esa  karies  va  boshqa  tish  kasalliklarining  rivojlanishiga  sabab  bo'ladi.  Tishlarni tozalash,  ularni  muntazam  ravishda  shifokorga  ko'rsatish  va  to'g'ri  parvarishlash yoshga oid o'zgarishlar va nokariyoz kasalliklarining oldini olishda muhim ahamiyatga ega.