SCOR (SUPPLY CHAIN OPERATIONS REFERENCE) MODELDAN FOYDALANISHNING AFZALLIKLARI - Umarova Mohira Shavkatovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  SCOR  modeli  (Supply  Chain  Operations Reference)  ta’minot  zanjirining  samaradorligini  baholashda  qo‘llanilishi  va  uning afzalliklari  tahlil  qilinadi.  SCOR  modeli  1996-yilda  ishlab  chiqilgan  va  ta’minot zanjirining barcha jarayonlarini tizimli tarzda boshqarishga yordam beradi. Modelning asosiy  jarayonlari  (rejalashtirish,  ta’minlash,  ishlab  chiqarish,  yetkazib  berish, qaytarish) ta’minot zanjirini optimallashtirishda muhim o‘rin tutadi. 2022-yilda  yangilangan  raqamli  versiya  (SCOR  Digital  Standard)  tizimning uzluksiz  va  dinamik  ishlashini  ta’minlab,  kompaniyalarga  tezkor  moslashish  va samarali boshqaruvni amalga oshirish imkonini beradi. SCOR modelidan foydalanish tashkilotlarga  operatsion  samaradorlikni  oshirish,  xarajatlarni  kamaytirish,  va benchmarking orqali raqobatbardoshligini kuchaytirish imkoniyatini yaratadi. Model kompaniyalarga  ta’minot  zanjirini  boshqarishda  strategik  qarorlar  qabul  qilishga yordam beradi.