ИНФЕКЦИОН МОНОНУКЛЕОЗ БИЛАН КАСАЛЛАНГАН БОЛАЛАРДА КЛИНИК ЎЗГАРИШЛАР ТАҲЛИЛИ - Келдиёрова Зилола Дониёровна (TADQIQOTLAR, 2025)
Резьюме.  Шундай  қилиб,  инфекцион  мононуклеоз  касаллигининг дастлабки кунлари иситма ва интоксикация белгилари, оғиз-ҳалқумнинг ангина шаклида яққол зарарланиши ва бурун орқали нафас олиш қийинлиги, жигар ва талоқ  ҳажмининг  катталашиши  билан  характерланиб,  бу  касалликнинг дастлабки кунларидаёқ тахминий ташхисини қўйиш имконини берди. Касаллик авж олган даврда гипертермия сақланиб қолди, тонзиллит белгилари камайди, гепатомегалия авж олди ва клиник қон таҳлилида ЭЧТ нинг ошиши, лейкоцитоз, лимфоцитоз  ва    52%  гача  атипик    мононуклеарларнинг    пайдо  бўлиши  қайд этилди. 27,4% ҳолларда асоратлар ривожланди.