IDEAL GAZLAR NAZARIYASI VA UNING AMALIYOTDAGI QO`LLANILISHI - SATTOROV SARVAR NUGMON O`G`LI (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada ideal gazlar nazariyasining asoslari va uning turli sohalardagi  amaliyotdagi  qo‘llanilishi  muhokama  qilinadi.  Ideal  gazlar  nazariyasi gazlarning  xususiyatlarini  tasvirlashda  muhim  o‘rin  tutadi  va  ko‘plab  ilmiy  va muhandislik  muammolarini  yechishda  qo‘llaniladi.  Maqolada  ideal  gazlarning termodinamik  xususiyatlari,  gaz  qonunlari  va  gazlarning  xatti-harakatlarini tavsiflovchi matematik tenglamalar, jumladan, Boyl, Marriot, Gay-Lussac qonunlari va ideal gazlar tenglamasi ko‘rib chiqiladi. Bundan tashqari, ideal gazlarning sanoat, kimyo, muhandislik va boshqa sohalarda qanday qo‘llanilishi ham yoritiladi. Maqola ilmiy  adabiyotlar  tahlili  asosida  yozilgan  bo‘lib,  ideal  gazlar  nazariyasining amaliyotdagi ahamiyatini va uning turli sohalarda qanday ishlatilishini ko‘rsatishga qaratilgan.