JIGARNING NOALKAGOL YOG’ XASTALIGIDA METABOLIK HOLATLARINI TASHXISLASHDA LABORATOR TEKSHIRUV NATIJALARINI AHAMIYATI - Xudoyberdiyeva Sh.I (TADQIQOTLAR, 2025)
Yog’li  gepatoz  murakkab  kasallik  bo’lib,  uning  rivojlanishi  ko’plab  omillar bilan bog’liq. Uning patogenezi metabolik kasalliklar, shuningdek, turli organlar va tizimlarning disfunktsiyasi bilan chambarchas bog’liq. Bundan tashqari, bu holat bir qator kasalliklar, jumladan, qon tomir aterosklerozning rivojlanishiga hamroh bo’lishi mumkin. Zamonaviy  ilmiy  tadqiqotlar  shuni  ko’rsatadiki,  jigarning  noalkagol  yog’ xastaligi  (JNAYoX) jiddiy  jigar  muammolarining ko’rsatkichi bo’lib xizmat  qilishi mumkin. Bundan tashqari, u diabet, lipid almashinuvining buzilishi yoki ortiqcha vazn mavjudligidan  qat’iy  nazar,  yurak-qon  tomir  kasalliklarining  rivojlanishi  uchun mustaqil xavf omili sifatida harakat qilishi mumkin. Ushbu  maqolada  yurak-qon  tomir  kasalliklari  bilan  og’rigan  odamlarda metabolik  bilan  bog’liq  jigarning  noalkagol  yog’  xastaligi  (JNAYoX)  tarqalishi, sabablari, rivojlanish mexanizmlari, diagnostikasi va klinik ko’rinishlariga oid ilmiy tadqiqotlar  tahlili.  Ushbu  mavzuning  muhimligini  hisobga  olib,  kelgusida  ushbu yo’nalishda olib boriladigan tadqiqotlarning yo’nalishlarini belgilash kerak.