МАЪЛУМОТЛАР БАЗАЛАРИДАГИ ЗАИФЛИКЛАРНИ АНИҚЛАШ ВА ТАХЛИЛ ҚИЛИШ - Абдуллаев Азизбек Дониёрбек ўғли (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация:  Маълумотлар  базалари  ҳар  қандай  ахборот  тизимининг асосий  қисмини  ташкил  этади  ва  уларнинг  хавфсизлигини  таъминлаш киберхавфсизлик  соҳасидаги  устувор  йўналишлардан  биридир.  Ушбу тадқиқотда маълумотлар базаларидаги заифликларни аниқлаш ва таҳлил қилиш усуллари,  шунингдек  уларни  бартараф  этишда  қўлланиладиган  техник  ва методологик  ёндашувлар  муҳокама  қилинади.  Заифликларни  аниқлашда автоматлаштирилган  сканерлар,  қўлбола  тестлаш  усуллари,  ҳамда  сунъий интеллект воситаларининг аҳамияти очиб берилади. Шунингдек, маълумотлар базаларида аутентификация, рухсат даражалари ва шифрлаш каби механизмлар орқали  хавфсизликни  таъминлаш  муҳим  жиҳат  сифатида  кўриб  чиқилади. Инновацион  таҳлил  платформалари,  маълумотларнинг  махфийлиги  ва яхлитлигини  таъминлашда  янги  ёндашувлар  тақдим  этилади.  Тадқиқотда маълумотлар  базаларидаги  хавфсизликнинг  фуқаролар  ахборотлари, ташкилотларнинг ишончли фаолияти ва қонунийликни таъминлашдаги ўрнига алоҳида эътибор қаратилган.