JINOYAT VA HUQUQBUZARLIKLARNI OLDINI OLISHDA IJTIMOIY VA IQTISODIY OMILLARNI HISOBGA OLISH - OBIDJON RO‘ZIMURODOV ASATULLAYEVICH (TADQIQOTLAR, 2025)
Mazkur ishda jinoyat va huquqbuzarliklarni oldini olishda ijtimoiy va iqtisodiy omillarning o‘rni tahlil qilinadi. Bugungi kunda jinoyat va huquqbuzarliklar jamiyatda katta  muammo  bo‘lib,  uning  sabablari  ko‘plab  ijtimoiy  va  iqtisodiy  omillarga bog‘liqdir.  Ijtimoiy  omillar  orasida  o‘ziga  xos  ahamiyatga  ega  bo‘lganlar  orasida ta'lim,  ijtimoiy  tengsizlik,  sog‘liqni  saqlash  tizimi  va  oilaviy  vaziyatlar  mavjud. Iqtisodiy omillar esa, ishsizlik, daromadning pastligi, iqtisodiy inqirozlar va boshqalar orqali jamiyatda jinoyatga moyillikni kuchaytiradi.   Bu  ishda  ijtimoiy  va  iqtisodiy  omillarning  huquqbuzarliklar  va  jinoyatlar darajasiga ta'sirini ko‘rib chiqish orqali, oldini olishning samarali usullari va choralari ishlab  chiqilgan.  Ijtimoiy  himoya  tizimlarini  kuchaytirish,  iqtisodiy  siyosatni yaxshilash va ta'lim tizimini takomillashtirish orqali jamiyatda huquqbuzarliklarning kamayishiga  erishish  mumkin.  Ushbu  ishda  shuningdek,  ijtimoiy  va  iqtisodiy tizimlarni  integratsiyalashgan  holda  jinoyatlarning  oldini  olishga  qaratilgan  yangi takliflar va yondashuvlar keltirilgan.