ZAMONAVIY JAMIYATDA YOSHLARNING DEVIANT HARAKATLARI: ILDIZLARI VA PROFILAKTIKA CHORALARI - Nazarova Nilufar Jo‘rayevna; Ahmadjonova Shahnozabonu Muhammadali qizi; O’roqboyeva Dilnoza Najmiddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Maqolada yoshlar orasida uchrayotgan deviant xatti-harakatlar, ya’ni jamiyatda qabul qilingan normalarga zid bo‘lgan ijtimoiy xatti-harakatlar tahlil qilinadi. Deviantlik tushunchasining sotsiologik talqini, xususan Emil Dyurkgeymning anomiya  nazariyasi,  Robert  K.  Mertonning  sotsiostruktural  yondashuvi  va  H. Bekerning  stigmalash  nazariyasi  asosida  izohlanadi.  Shuningdek,  yoshlar  orasidagi deviantlikning asosiy shakllari bolgan jinoyatchilik, giyohvandlik, maktabni tark etish, tajovuzkorlik va virtual muhitdagi zararli xatti-harakatlar tahlil qilinadi. Shuningdek, deviant xatti-harakatlarning oldini olishga qaratilgan profilaktik choralar, ta’lim tizimi va oilaning roli yoritiladi.