SUG’ORILADIGAN MAYDONLARNING MELIORATIV HOLATI TAHLILI. - Hasanov X.X.; Radjabova M.M.; Choriyev R.S.; Jo’rayeva Sh. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Buxoro viloyati gidrogeologik melirotiv sharoiti, asosan yer osti sizot suvlari gidro hamda gidrokimyoviy rejimiga bog‘liq bo‘lib, sug‘oriladigan yer maydonlari  Zarafshon  daryosining  quyi  qismida  joylashganliga  sababli,  murakkab hisoblanadi. Viloyatning ayniqsa, o‘rta va quyi qisimlarida sizot suvlarning yer osti harakati sekinligi va uni yer yuzasiga yaqin joylashganligi sababli meliorativ vaziyat o‘ta  og‘ir  hisoblandi.  Havo  haroratining  yuqori  bo‘lishi  va  issiq  kunlarning  ko‘p bo‘lishi  yer  yuziga  yaqin  joylashgan  sizot  suvlarini  evakotranspiratsiyaga  ko‘p sarflanishiga olib keladi. Bu esa o‘z navbatida aeratsiya qismida tuz miqdorini keskin oshishiga sabab bo‘ladi.