KOGON TUMANI SUG‘ORILADIGAN MAYDONLARIDA YER OSTI SUVLARI MONITORINGI - Radjabova M.M.; Choriyev R.S.; Jo’rayeva Sh. (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Kogon  tumanida gidrogeologik melirotiv sharoiti, asosan yer osti sizot suvlari gidro hamda gidrokimyoviy rejimiga bog‘liq bo‘lib, sug‘oriladigan yer maydonlari murakkab hisoblanadi.  Tumanning janubiy qismida to’rtlamchi mansub allyuvial -dellivial yotqiziqlar rivojlangan bo’lib ,drevi aralashgan qumlardan  iborat bo’lib,ularning  filtratsion  koeffitsienti  o’rtacha  5.0-6.0m/sut.ni  tashkil qiladi.To’rtlamchidavr yotqiziqlarida joylashgan tumanda gurunt suvlarining mineral tarkibi  litriga  1.3-2.5grammdan  to  6-8  grammgacha  tashkil  qiladi.  Mineral  tarkibi litriga  1.0-1.3gr.bo’lgan  gurunt  suvlari  asosan  katta  ariq  va  kanallar  yoqalarida uchraydi,er yuzi suv yo’llaridan uzoqlasha borganda gurunt suvlarining  tarkibidagi mineral tuzlar tobora osha boradi.