GEOMETRIK TOPOLOGIYA VA HOMOTOPIK METODLARDAN FOYDALANGAN HOLDA MUHIT XARITASINI YARATISH - Mustafayev Dilshod Panji o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada geometrik topologiya va homotopik metodlardan foydalangan holda  muhit xaritasini  yaratish  masalasi  ko‘rib  chiqilgan. Asosiy  e’tibor  muhitning topologik  xususiyatlarini  aniqlash va ularni xaritalashda  homotopik  yondashuvlarni qo‘llashga qaratilgan. Homotopik ekvivalentliklar va geodezik bog‘liqliklar yordamida fazoviy ob’ektlarning strukturalari aniqlanib, ularning geometrik modellari qurilgan. Mazkur  metodologiya  muhitning  murakkab  topologik  xususiyatlarini  oddiy ko‘rinishga  keltirish  imkonini  beradi.  Olingan  natijalar  harakatlanuvchi  robotlar  va ko‘p o‘lchovli navigatsiya tizimlari uchun amaliy ahamiyatga ega.