ASSEPTIKA VA UNUG QO’LLANILISHI - Xudoyarova G.N.,; Habibov Siyovush,,; Karamatov Asatullo,; Ruziyeva Munavvar, (TADQIQOTLAR, 2025)
Mavzuning  dolzarbligi:  Asseptika  —  bu  mikroorganizmlar  (bakteriyalar, viruslar, zamburug'lar va boshqa patogenlar)ning organizmga kirishining oldini olish yoki  ularni  yo'q  qilish  uchun  amalga  oshiriladigan  tibbiy  choralar  to'plamidir. Asseptikaning maqsadi mikroorganizmlar orqali yuzaga keladigan infektsiyalarning oldini  olish  va  bemorlarni  xavfsiz  holatda  davolashdir.  Asseptika  barcha  tibbiyot jarayonlarida, ayniqsa jarrohlik amaliyotlari va tibbiy uskunalarni ishlatishda muhim rol o'ynaydi.