PEDIATRIYADA MUKOVISTSIDOZNI ERTA ANIQLASH: KLINIK KO‘RINISHLAR VA DIAGNOSTIK USULLAR - Karimkulova Gulshonoy Akmaljon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Mukovistsidoz — bu organizmning turli tizimlarida jiddiy o‘zgarishlarga olib keladigan irsiy kasallikdir. Asosan nafas olish tizimi va oshqozon-ichak yo‘llarini ta’sir etadi, ammo uning klinik ko‘rinishlari boshqa organ va tizimlarga ham ta’sir ko‘rsatishi mumkin.  Mukovistsidozning  erta  aniqlanishi,  uning  rivojlanishining  oldini  olish hamda kasallikning oqibatlarini kamaytirish uchun juda muhimdir. Mukovistsidozning klinik  ko‘rinishlari  ko‘pincha  tug‘ma  davrda,  yangi  tug‘ilgan  chaqaloqlarda  yoki kichik bolalarda sezilarli bo‘lishi mumkin, ammo ba’zan uning dastlabki belgilarini faqat  bir  necha  yil  o‘tgach  aniqlash  mumkin  [1].  Kasallikni  erta  aniqlashda  klinik belgilar va diagnostik usullar muhim rol o‘ynaydi [2].