XAVOTIRLANISH DARAJASINI ANIQLASH HAMDA NAMOYON BOʼLISH SABABLARINI OʻRGANISHNING PSIXOLOGIK MASALALARI - Baxtiyorov Axror Baxtiyorovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA O’smir  yoshidagi  bolalar  balki  har  qanday  shaxsda  o’zi  kutayotgan kutilmalarining  natijasi  ijobiy  yakun  bilan  tugamasligini  bilgan  shaxslarda xavotirlanish hissi paydo bo’lib, bu jaroyon jiddiylashgan sari ularning xavotirlanish darajasi ortib boradi. O’smir yoshidagi o’g’il-qizlarda xavotirlanish hissining paydo bo’lishiga  din  omillarning  o’rni  ham  alohida  ahamiyat  kasb  etadi.  Sababi  bizning jamiyatimizda  diniy  omillar  yashash  turmush  tarzimizga  singib  ketganki  ularning ko’rinishlarini  payqash  qiyin  emas.  Chunki    din  har  bir  shaxsni  yaxshilikka,  ezgu amallarni qilishga, o’z xatti-harakatini nazorat qilishlikka chaqirish bilan bir qatorda, insonni  mushkul  vaziyatlarda  sabr  qilishga,  noumid  bo’lmaslikka,  yaratganda  faqat afzalini  so’rashlikka  hidoyat  qiladi.  O’smir  birorta  faoliyatga  kirishar  ekan  uni egallagan dunyoviy hamda diniy bilimi uni salbiy harakat qilishdan qaytarib turadi, agar uni amalga oshirib qo’ysa uni bu bezovtalik hissi tark etmay unga qayta-qayta eslatib turadi. Vaqt o’tgan sari bu hislar darajasi ortib xavotirlik hissini ortib borishiga sabab bo’ladi.