O‘SMIRLARDA GIYOHVANDLIKKA BERILISHNING IJTIMOIY PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - OQBERDIYEVA FOTIMA NAZARALI QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqola  giyohvandlikning  ijtimoiy  muammo  sifatida yuzaga kelishi va uning yoshlar orasida tarqalishining ijtimoiy-iqtisodiy, psixologik hamda  biologik  omillar  asosida  shakllanishini  tahlil  qiladi.  Narkotik  moddalarga qaramlik,  shaxsning  psixikasida  va  jismoniy  holatida  chuqur  o‘zgarishlarga  sabab bo‘lib, uning ijtimoiy muhitdagi o‘rni va xulq-atvoriga salbiy ta’sir ko‘rsatadi, bu esa profilaktika va reabilitatsiya dasturlarida kompleks yondashuvni talab qiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yoshlar orasida narkotik moddalarga qiziqish ko‘pincha do‘stlar guruhi ta’siri va ijtimoiy omillar bilan bog‘liq bo‘lib, bu holatda profilaktika va  davolash  strategiyalarini  ishlab  chiqishda  ko‘p  tomonlama  yondashuvning ahamiyati katta.