KIBERXAVFSIZLIKNI TA’MINLASHDA BLOCKCHAIN TEXNOLOGIYASINING AHAMIYATI - Chunayev Norquvvat Eshquvat o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Bugungi  kunda  axborot  xavfsizligini  ta’minlash  dolzarb masalalardan  biriga  aylanmoqda.  Blockchain  texnologiyasi  moliya  sektorida kriptovalyutalar orqali keng qo‘llanilmoqda. Biroq, ushbu texnologiya kiberxavfsizlik uchun ham foydalidir. Ushbu maqolada turli tadqiqotchilar tomonidan kiberxavfsizlik sektori  uchun  taklif  etilgan  blockchain  usullari  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari shuni ko‘rsatdiki, aksariyat olimlar blockchain texnologiyasidan Internet narsalariga (IoT) tegishli qurilmalar, tarmoqlar va ma’lumotlarni himoya qilishda foydalanishga e’tibor qaratgan. Ushbu ishda blockchain yordamida axborot texnologiyalarining uchta muammoli  yo‘nalishini  himoya  qilish  bo‘yicha  ilgari  o‘tkazilgan  tadqiqot strategiyalari  tahlil  qilingan.  Tadqiqotning  asosiy  xulosasi  shundan  iboratki, kelajakdagi  tadqiqotchilar  kiberxavfsizlik  ilovalari  yaratishda  yagona  blockchain tizimini ishlab chiqishga e’tibor qaratishlari uchun integratsiya va yechimlarning bir xillashtirilishini ta’minlash zarur.