BLOCKCHAIN TEXNOLOGIYALARINI KIBERXAVFSIZLIK TIZIMLARIGA INTEGRATSIYA QILISH - Xabibullayev Jahongirbek Doniyorbek o‘g‘li; Chunayev Norquvvat Eshquvat o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada blockchain texnologiyasining asosiy afzalliklar sifatida  ma’lumotlarning  ishonchliligi  va  o‘zgarmasligi,  markazlashmagan  kirish nazorati,  o‘zgarishlarni  kuzatish  va  tarqatilgan  hujumlardan  himoya  kabi  jihatlar ko‘rib  chiqiladi.  Shu  bilan  birga  blockchainning  tizim  ishtirokchilari  o‘rtasida ishonchni oshirish, ma’lumotlar xavfsizligini ta’minlash va buzilishlarning oldini olish uchun  samarali  vosita  ekanligini  ta’kidlaydilar.  Ushbu  texnologiyalarni  joriy  etish zamonaviy  raqamli  davrda  yangi  himoya  darajasini  ta’minlashga  va kiberxavfsizlikning dolzarb muammolarini hal qilishga xizmat qiladi. Tahlil natijasida aniqlanishicha,  blockchain  ma’lumotlarning  ishonchliligi  va  o‘zgarmasligini, markazlashmagan  kirish  nazoratini,  operatsiyalarning  kuzatilishi  va  shaffofligini ta’minlaydi.  Ushbu  xususiyatlar  uni  nafaqat  kiberhujumlarning  oldini  olish  uchun kuchli  vositaga,  balki  axborot  tizimlari  ishtirokchilari  o‘rtasidagi  ishonchni mustahkamlovchi  instrumentga  aylantiradi.Shunday  qilib,  blockchain texnologiyalarining  kiberxavfsizlik  tizimlariga  integratsiyasi  nafaqat  kiberxavf-xatarlarga qarshi himoya darajasini oshiradi, balki ishonchli va shaffof raqamli muhit yaratishga  ham  xizmat  qiladi.  Bunday  yechimlarning  rivojlanishi  va  joriy  etilishi tezkor  raqamli  taraqqiyot  davrida  kiberxavfsizlikni  yanada  takomillashtirish  uchun yangi imkoniyatlarni taqdim etadi.