RAQAMLI SOYALAR ORTIDAGI TAHDIDLAR: ZAMONAVIY DUNYODA KIBERJINOYATLAR EVOLYUTSIYASI - SHERNAZAROV ELBEK ILHOMOVICH (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA   Ushbu  maqolada  raqamli  texnologiyalarning  jadal  rivojlanishi  fonida shakllanayotgan  va  tobora  murakkablashayotgan  kiberjinoyatlar  evolyutsiyasi  tahlil qilinadi.  Dastlabki  xakerlik  urinishlaridan  tortib,  bugungi  kunda  sun’iy  intellekt, ijtimoiy  muhandislik  va  IoT  (Internet  of  Things)  qurilmalari  orqali  amalga oshirilayotgan  murakkab  hujumlargacha  bo‘lgan  bosqichlar  yoritiladi.  Shuningdek, maqolada  kiberjinoyatlarning  global  va  lokal  ko‘rinishlari,  ularning  jamiyat, iqtisodiyot va davlat xavfsizligiga ta’siri muhokama qilinadi. Tahlil davomida ilg‘or tahdidlar, ularni aniqlash va oldini olish yo‘llari, shuningdek, xalqaro hamkorlikning zaruriyati haqida fikr yuritiladi. Mazkur ish kiberxavfsizlik sohasidagi yangiliklarga qiziqqan o‘quvchilar, tadqiqotchilar va mutaxassislar uchun foydali bo‘lishi mumkin.