OʻZBEK TILI MORFEMIKASIDA DERIVATSION MODELLASHTIRISHNING LINGVISTIK IMKONIYATLARI - Xaydarova Iroda Anarbayevna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqola  oʻzbek  tili  morfemikasi  doirasida  derivatsiyaviy modellashtirishni  tadqiq  etishga  bagʻishlangan.  Tilshunoslik  va  raqamli texnologiyalar  tezkor  rivojlanish  sharoitida  soʻz  yaratish  jarayonlarini  rasmiy tasvirlash  va  tizimlashtirish  masalasi  alohida  ahamiyat  kasb  etadi.  Agglyutinativ xususiyatga  ega  boʻlgan  oʻzbek  tili  morfemikasi  lingvistik  modellashtirish  uchun munosib maydon yaratadi. Maqolada oʻzbek tilining derivatsiyaviy morfemalarining asosiy turlari, ularning funksional-semantik jihatlari, derivatsiya zanjirlari tuzilishi va soʻz yaratish modellari tahlil qilinadi. Derivatsiyaviy va soʻz oʻzgarish morfemalari oʻrtasidagi  farqlar,  derivatsiyaviy  affikslarning  mahsuldorligi  hamda  ularning avtomatik morfologik tahlil uchun formalashtirish imkoniyatlari oʻrganiladi.